(Zelf)meetcentrum: van succesvolle pilot naar praktijk

HQ-Healthcare Zelfmeetcentrum in MUMC+

Het Zorginnovatielab zet zich actief in om het werk op de poli- en functieafdelingen van het Maastricht UMC+ (met zo’n 500.000 polikliniekbezoeken per jaar) te verlichten. Het meetcentrum is hier een uitstekend voorbeeld van. Na twee succesvolle pilots – de eerste met de zelfmeetkiosk en de tweede met een bemand meetcentrum – is er nu een gedegen vervolgplan. Ook is er al gevraagd om voldoende ruimte in de nieuwbouw van het ziekenhuis te reserveren.

Het meetcentrum is een nieuw concept – in ontwikkeling – waarbij voorafgaand aan het consult de vitale waardes van de patiënt worden gemeten via een zelfmeetkiosk of doktersassistente. De arts heeft deze informatie dan al beschikbaar, zodat de volle tijd van het consult aan de patiënt en zijn/haar gezondheidsprobleem kan worden besteed.

Hoe het begon

Anne Deckers van team Zorginnovatielab werkt al enige tijd aan het verkorten van toegangstijden voor patiënten. Een veelvoorkomend probleem in de Nederlandse gezondheidszorg, zeker in com- binatie met krapte op de arbeidsmarkt. ‘Takendelegatie’ wordt altijd als eerste optie genoemd. ‘Slimmer organiseren’ als tweede. De taak van het Zorginnovatielab is om te onderzoeken of arbeidsbesparende technologie wellicht een oplossing kan zijn. “Toen de zelfmeetkiosk in beeld kwam, leek het ons meteen een interessante optie: binnen 3,5 minuut heb je de zeven vitale functies gemeten en krijg je als patiënt een papiertje met de actuele waardes mee. Natuurlijk gaan we ervoor zorgen dat die informatie straks ook direct in het EPD opgenomen wordt.”

“Innoveren is niet vanzelfsprekend voor iedereen, maar de meeste artsen zijn nu al heel blij met het meetcentrum”

Samen wordt het zoveel beter

Het bedenken, het opzetten, het uitwerken en het uitproberen bij pilot meetcentrum werd gaandeweg een schoolvoorbeeld van constructief en enthousiast samen optrekken, meedenken en meewerken. Steeds meer partijen haakten aan. Het team Data to Care dacht bijvoorbeeld mee over het opnemen van de meetgegevens in de zorginformatiebouwstenen (de ZIB’s). Annelies Linssen, manager poli- en functieafdelingen: “In een groot ziekenhuis als het onze zie je nog wel eens dat het door de vele betrokken partijen en ieders belangen soms ingewikkeld wordt om innovaties door te voeren. Bij dit project Meetcentrum is het omgekeerde het geval: we zijn juist samen aan het werk voor de patiënt, de zorgprofessionals én voor het ziekenhuis. Dan kunnen mooie dingen gebeuren!

Lees dit verhaal verder via de website van het MUMC+