Interview met Stanley Leito van het Curacao Medical Center (CMC)

Zomer- en wintertijd op Curaçao

Stanley Leito, technisch applicatie beheerder bij het Curaçao Medical Center (CMC), vertelt in dit interview meer over de voordelen en het gebruik van het Content Management Systeem.

In 2018 heeft het CMC ervoor gekozen om met de opening van het nieuwe ziekenhuis op Curaçao te gaan starten met een content managementsysteem om de patiëntenstroom in het ziekenhuis te optimaliseren. De voornaamste reden om hiermee te starten was de grote hoeveelheid patiënten die er per dag binnenkomen. Naar schatting worden er ongeveer 700 á 800 per dag ontvangen in het ziekenhuis. Ter vergelijking: Dat staat gelijk aan ongeveer 5% van de totale bevolking op Curaçao.

Het is dus geen verrassing te noemen dat het best druk kon zijn in de Atrium (centrale hal). Het was toen duidelijk te voorzien dat tot irritaties bij diverse patiënten in de wachtrij kon leiden. Daarnaast zou de kans dat patiënten niet volgens de juiste volgorde ontvangen worden bij de balie of zelfs onbedoeld overgeslagen worden ook groot zijn. De komst van dit systeem heeft dus bewezen groot verschil te kunnen maken.

“Momenteel, 2 jaar later, is sterk te merken dat de wachtrij-managementsysteem zeer benodigd bleek te zijn. Door gebalanceerde verdeling tussen diensten en balies gaat het verloop van patiëntenstroom steeds soepeler en effectiever. Ook management kan hiermee door verschillende rapportages te draaien de kwaliteit van dienstverlening evalueren en waar nodig bijwerken. Via rapportagesysteem is dus een goed beeld te krijgen of bijvoorbeeld de gegenereerde tickets binnen de beoogde afhandeltijd per dienst en/of per balie afgehandeld worden”, aldus Stanley

Er zijn namelijk negen balies waaraan verschillende diensten aangekoppeld zijn. Elke balie heeft dus èèn of meerdere functies; de ene is bijvoorbeeld voor het aanmaken van een (patiënten)pas, de ander voor arts bezoek, terwijl een andere balie weer geschikt is voor rolstoelgebruikers. Met het wachtrijsysteem kunnen de balies beter gestructureerd worden. Daardoor wordt de patiënten flow beter ondersteund.

“Ik zelf ben hierin verantwoordelijk voor de Technische Integratie gedeelte. Daarin werk ik nauw samen met de hoofd van de patiënt-registratie afdeling die onder andere verantwoordelijk is voor efficiënt en werkbaar indeling van diensten t.o.v. de balies zodat het gehele dienstverlening proces zo eenvoudig mogelijk door blijft stromen”.

De patiënten in het CMC hebben bij binnenkomst de mogelijkheid om direct een nummer te selecteren op de kiosk. Mochten er onverhoopt toch onduidelijkheden bij de patiënt optreden, dan is er altijd nog een vrijwilliger paraat voor assistentie. Hoewel het gelukkig niet regelmatig plaatsvindt is het uitval van Internet een uitdaging voor dit systeem.

“De uitval van het internet is nadelig omdat het systeem in de Cloud draait. Zodra er uitval optreedt is te merken wat voor impact het heeft op het proces”.

Als we Stanley vragen naar mogelijke verbeterpunten bij het wachtrijsysteem, geeft hij een verrassende suggestie:

“Een verbeterpunt over het systeem is dat wij in een andere tijdszone leven en niet te maken hebben met winter- en zomertijd. Wij kunnen dit niet zelf aanpassen en daar hebben we jullie voor nodig. Dan wil je graag zelf in het systeem kunnen aanpassen”.

In de toekomst wil CMC graag door naar een uitgebreidere versie van de kiosken, om paspoorten en andere identificatiemodellen te kunnen scannen. Op die manier kan het gehele aanmeldproces ondersteund worden in combinatie met het portaal van ChipSoft.

Stanley is nu bijna vier jaar werkzaam in het CMC als functioneel en technisch Applicatie Beheerder EPD – HIX